Založ si blog

zrážanie

Imaginatívny svet duše (psyché) je možné oveľa lepšie skúmať v holotropných stavoch vedomia. V otváraní sa vedomia napríklad úplne novému transpersonálnemu svetu dochádza k interakcii medzi otvárajúcim sa subjektom a imagináciami tohto nového sveta. Na jednej strane vnímame, že je možný aktívny vstup do tohoo sveta imaginácii, ale zároveň, na druhej strane, pociťujeme spätný vplyv týchto imaginácii na naše vnútorné prežívanie a pamäť. Z toho vyplýva, že tieto vstupy do transpersonálneho sveta nie sú iba “kinom”, ale dejom, na ktorom sa zúčastňujú obidve strany. Samozrejme, že vedomie je do istej miery “nad” týmito imagináciami, lebo si ich uvedomuje, čo je napokon podstata aj holotropnej terapie. Z epistemologického hľadiska je však dôležité, že tu dochádza k akémusi “zrážaniu” substancie nervovej sústavy, našich vlastných imaginácii a transpersonálnych imaginácii. Môžeme sa to pokúsiť vysvetliť na príklade erotického mužsko-ženského vzťahu ako je napríklad existenčné rozpoloženie zamilovanosti. Je len samozrejmé, že predstava ženy v emočnom poli záujmu muža je podstatne odlišná od substancie nervovej sústavy, a že vychádza z konkrétneho sociálneho prostredia. Zaujímavé je však to, že táto konkrétna predstava ženy má hlbší, povedzme archetypálny základ. Pri vstupe do holotropného stavu vedomia je možné takrečeno pozrieť sa do “očí” Erosu, ktorý môže mať spočiatku figuráciu dotyčnej konkrétnej ženy, ale tá ľahko prechádza do starých mytologických vizualizácii.15 Je zrejmé, že Eros nie je vízia, tá je sekundárna, ale že základom je archetypálny spôsob správania sa. Napriek tomu, pomocou obrazou, môžeme zistiť hĺbku vstupu a inakosti spomínaného emočného poľa. Úroveň duše, napríklad archetypálnych imaginácii, sa kontrastným spôsobom potvrdzuje v rozšírených stavoch vedomia.

anger

30.06.2024

“Anger is a mask. It covers up your true feelings like fear, jealousy, frustration, or powerlessness. It’s a way of dealing with the situation when you haven’t processed the real feelings behind it.” This insightful statement reveals the complex nature of anger and its role as a protective mechanism that often conceals deeper, more vulnerable emotions. Understanding this dynamic is key to [...]

–Sōseki Natsume

30.06.2024

“Use your intellect to guide you, and you will end up putting people off. Rely on your emotions, and you will forever be pushed around. Force your will on others, and you will live in constant tension. There is no getting around it – people are hard to live with.”

YESHUA: The HERETICAL PHILOSOPHER – Unveiling the Antinomian Roots of Christianity

30.06.2024

This extrapolation provides a detailed exploration highlighting the potential philosophical and intercultural dimensions of Yeshua’s teachings and their impact on the development of Christianity. If Christianity holds any validity, it might be best understood as a philosophical work ‚possibly‘ presented by Yeshua (Jesus), a figure often described as a heretical Jew. According [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini vyhovel koalícii a podpísal zrušenie RTVS

30.06.2024 22:41, aktualizované: 22:48

Prezident Peter Pellegrini v nedeľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase.

Francúzsko Voľby Parlamentné Predčasné

Voľby vo Francúzsku vyhrá Le Penová. Bardella: Som pripravený stať sa „kohabitačným" premiérom

30.06.2024 19:51, aktualizované: 22:57

Ľavicový blok Nový ľudový front, v ktorom sa združili socialisti, komunisti či zelení podľa odhadov získa v prvom kole zhruba 28 až 29 percent hlasov.

búrka, svajciarsko

Po búrkach vo Švajčiarsku a Francúzsku zostalo sedem obetí

30.06.2024 18:57

Nemecko cez noc zasiahlo viac ako 100-tisíc bleskov.

usa, streľba

Americká polícia zastrelila chlapca, ktorý na ňu mieril replikou zbrane

30.06.2024 17:54

Chlapci, obaja vo veku 13 rokov, sa podľa polície zhodovali s opisom osôb podozrivých z lúpeže.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 762
Celková čítanosť: 218372x
Priemerná čítanosť článkov: 287x

Autor blogu

Kategórie