Založ si blog

Na tému bezpodmienečnej lásky:

       Pani zabudla dodať, že sa praktizovali a praktizujú aj iné bezpodmienečné láskavosti – napríklad keď kmeň hladoval, zbavoval sa novorodencov, prípadne milovaná stará mater bola vystrčená pred iglú, aby zamrzla, alebo nakŕmila ľadové medvede, keď mali inuiti kruté chvíle hladu. Hladné krky naviac, nie sú nijako k pomilovaniu. A to sa týka kmeňov, o ktorých pani napísala, že tam nedochádzalo k izolácii tak, ako je to v industriálnej a postindustriálnej spoločnosti – kde mohla kvitnúť empatia jedna báseň.

       Milovať bez podmienky, by znamenalo, že sa tvoja láska nevzťahuje na nič. Nič! Že nepotrebuješ nič k tomu, aby si miloval. Načo potom tá empatia?? Ak je tá láska dôsledkom citu (emaptie), je podmienená – “Milujem ho/ju, lebo mi prináša radosť.”, alebo: “Chcem mu/jej pomôcť, pretože trpím, keď vidím, že trpí.”Nie je v tom nič nesebecké. Je to len sledovanie dobrého pocitu, ktorý všetci milujú.

       Ľudia tvrdia, že milujú život. V skutočnosti milujú len tú časť života, ktorá im prináša úľavu, ale tú časť života, ktorá ich k tomu núti nenávidia a spomienky na túto časť zvyknú nevyvolávať. Dobre to poznáme, všakže? Rôzne rady, ako napríklad: “Spomeň si na všetky tie pekné chvíle.”, alebo: “Nezaoberaj sa zlými spomienkami.” … a podobne.

       Tá takzvaná láska, o ktorej sa toľko diskutuje v rôznych kruhoch mystických a mudrlantských, je nanajvýš ak ukončenie vnútorného rozporu ľudského zvieraťa, rozporu so samým sebou. Je to totálny koniec všetkých nezmyslov okolo akejsi sipirituality a mystiky a nesprávneho používania vedy za účelom získania moci, pocitu kontroly nad “svojim” životom. Ľudia si vymýšľajú koncepty o významuplnosti smrti, alebo o posmrtnom živote a podobne, aby preklenuli strach z neznáma – z ničoty. Slovami L. Klímu, je to myslenie čisto inštinktívne, rovnako ako je inštinktívne s prepáčením sranie.

       Rovnako ako zviera inštinktívne uhýba tomu čo ho ohrozuje, tak i človek – ľudské zviera uhýba. Zviera, alebo aspoň väčšina zvierat o smrti neuvažuje, pre ne neexistuje, ale človek, ktorý disponuje sebareflexiou, ktorú umožňuje jazyk a pojmová stavba vie, že toto telo raz skončí – že “on” raz skončí. Čo teda urobí? Úplne inštinktívne? V inštinktívnej snahe o sebazachovanie? Oklame seba samého, vloží do žitia účel a opakuje si tú svätú lož do nekonečna a to spolu s ostatnými, hromadne, až sa to pre všetkých stane pravdou. A predstavme si tú silu, ktorou disponujú takéto tradície, ako mocne vplývajú na nové generácie, ktoré v tom vyrastajú a sledujú to na všetkých otcoch a praotcoch. Na tom predsa niečo musí byť!

       Tfuj! Intelektuálna nečestnosť. To je pomenovanie, ktoré si to zaslúži.

       Raz a prevždy hovorím, že pojem lásky je dôsledok ustavičného premietania o sebe, vnímania seba, chápania seba, pocitu seba, dojmu seba a ešte raz – SEBA, SEBA, SEBA!!! Z tejto blbosti potom vzniká psychologický nezmysel o sebectve a nesebectve. Dvojnosť.

       Až keď človek o sebe nepremieta, keď o sebe ani nevie, vtedy a len vtedy je koniec rozporu so samým sebou. A až tento “stav” môžeme nazvať napríklad láskou, ale kto by to vtedy robil? Nie je to predsa na nič dobré. Takýto človek potom už nediskutuje. Nikomu nevykladá o tom ako žiť, alebo milovať. Je mu to totiž ukradnuté.

       Ľudia milujú to, čo je im príjemné. Ale hlavne krátkozrako!

 Václav Jan

03.07.2024

Sonnenmensch Autor: Václav Jan Co to bylo za lidi? Heidegger, Pound, Céline, George, Hamsun, Wagner, Spengler? Nejskvělejší německý filosof, největší americký básník, nejoriginálnější francouzský romanopisec, nejslavnější norský spisovatel? Skladatelé, vizionáři, renesanční osobnosti. A všechno fašisti nebo protofašisti! Co třeba tenhleten prokletý [...]

Nephren Qayin Knowledge

02.07.2024

Knowledge is the tool for growth, self development and self transformation. However knowledge alone will not work without application. It won’t matter whether an entity or your higher self shows you any gnosis, without application, the gnosis itself is useless. Both go hand in hand. Having knowledge alone is similar to a librarian: you know or have an idea about something but don’t [...]

male and female

02.07.2024

All advantages women face are a direct result of male actions and misogyny. Strangers trust women more because men pose the majority of kidnappers, are more prone to random and brutal acts of violence, and are more likely to rob and rape. Men are also more likely to inflict harm on others, so it’s no wonder people tend to trust women more. People trust women more around kids because the vast [...]

paríž, francúzsko, vlajka

Predvolebné prieskumy naznačujú, že krajná pravica vo francúzsku nezíska väčšinu

03.07.2024 23:43

Predvolebný prieskum bol zverejnený po utorkovom uzavretí kandidačných listín, pričom pred druhým kolom volieb odstúpilo vyše 200 kandidátov.

McCannová

Nemecký súd zrušil zatykač v prípade zmiznutia Madeleine McCannovej

03.07.2024 23:11

Štyridsaťročný Nemec si v súčasnosti vo väzení odpykáva sedemročný trest za znásilnenie 72-ročnej americkej turistky.

Frederiksenová

Z útoku na dánsku premiérku Frederiksenovú obvinili Poliaka

03.07.2024 21:43

Podľa dánskych médií bol muž v čase incidentu pravdepodobne pod vplyvom drog a opitý.

Libanon, izrael

Izraelský útok zabil vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu

03.07.2024 19:05

Hizballáh uviedol, že v reakcii na zabitie Násira vystrelili rakety na veliteľstvo izraelskej armády aj na leteckú základňu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 766
Celková čítanosť: 219221x
Priemerná čítanosť článkov: 286x

Autor blogu

Kategórie