Založ si blog

Proti Jiddu Krishnamurtim

       Prečítal som od neho sedem kníh odpredu aj odzadu, niektoré viac krát veľmi pozorne. Kladie mier nad vojnu, ideál nenásilia proti reálnemu násilnému svetu. Nepochopil, či skôr nechcel pochopiť, že svet je boj, ustavičné premáhanie jedného druhým, a že len takto môže svet plynúť, vyvíjať sa, meniť sa. A že to tiež platí aj pre človeka, lebo je súčasťou sveta. Že myslenie ľudstva je prirodzené také aké je, aj s jeho menšími, či väčšími deformáciami. Totiž, zdravý človek bojuje. Aj zdeformovaný bojuje, ale nie za seba, v tom spočíva jeho deformácia – v odcudzení sa sebe samému, pre nejaký ideál, z vlastnej slabosti. Ale to je všetko prirodzené.

       Krishnamurti sám je násilný, chce pretvoriť svet, pretože mu nevyhovuje. Jeho reč je násilie, ako každá iná reč. Je to nástroj vôle k moci. Každý slušný filozof, alebo mysliteľ vie, že všetko čo robí, robí pre pokoj svojej “duše” a len človek veľmi neznalý seba samého, sa domnieva, že mu ide o druhých, žiada nápravu sveta, apeluje a predvádza divadlo o nezištnej láske a poriadku.

ad 1:     Zmena je násilie a nič iné a vojna je len jeden z prejavov násilia. K vojne dochádza nevyhnutne, inak by k nej nedošlo a vôbec nezáleží na tom, či je zbytočná. Aj ľudstvo samo je zbytočné, nič a nik mu nedáva hodnotu zvonka, ale samo zo seba ju má. To že si ľudia označili za násilie len niečo, to jest to, čo sa prieči ich biologickým potrebám a aj z toho len veľmi málo, ale práve toľko, aby to stačilo pre sociálne potreby, – to je spoločenská dohoda. Nijako nie pravda!

ad 2:     Krishnamurti kladie za príčinu všetkých problémov “JA”. To je hrubá chyba, naivita. Nedôslednosť uvažovania. JA nie je problém, je to evolučne vyvinutá a vyvíjajúca sa štruktúra, ktorá umožnila prežiť ľudskému spoločenstvu; nástroj tela. To ako toto JA vyzerá, aké je ľudské myslenie, to určuje životné prostredie, interakcia. Všetky živé organizmy, vrátane človeka postupujú životom na spôsob pokusov. Nie je žiadne správne konanie, ktoré treba objaviť, aby sa mohlo fungovať správne. To je nezmysel. Vždy bude časť živých organizmov a teda aj ľudí chybovať – chybovať svojou nedostatočnou fyziológiou, chybovať chorobnosťou, alebo bude kameňom úrazu neaktuálnosť názorovej stavby – neefektívnosť JA. Ale chybovať nie vzhľadom k nejakému správnemu životu, ale chybovať v snahe o svoje prežitie, v snahe o svoju moc.

ad 3:     Ak by bol svet nenásilný, ani človek v ňom by nikdy nebol násilný, a žiadne násilie nepocítil. Ale to by už potom ani nemohol existovať.

ad 4:     Môj inštinkt mi káže byť opatrný pri ľuďoch, ktorí príliš používajú slovo láska. Priam pudovo sa mi z takých ľudí obracia žalúdok.

SEVEN FALSE CLAIMS IN GENESIS 1

06.07.2024

(1) Genesis claims Earth was created on Day-1 and the sun, moon and stars on Day-4 (Gen 1:1 / Gen 1:15-16) – Planets are composed of elements and elements are fused by stars. You cannot form planets from things fused by stars before stars exist. (2) Genesis claims Earth had three mornings and three evenings before the sun existed. (Gen 1:5, 8 & 13) – Mornings and evenings are [...]

Creationist

06.07.2024

Creationists assert or claim that there is a benovelent God, a powerful entity that created the universe by his words, (Let there be light), and used dust to create mankind. However, atheists rejected the assertion of the creationists based on the failure of the creationists to prove the existence of God. Therefore, a scientific claim was introduced, as another possibility of the universe [...]

evil

05.07.2024

Nonsense. If anything has created this universe it must be pure evil. I think the reverse is right- evil can only create, it cannot destroy what it’s created. If god had some basic decency he would’ve wiped this hell he created eons ago. If he exists of course

greta thunbergová

Gretu Thunbergovú zadržali na proteste v Haagu

06.07.2024 21:00

Švédsku klimatickú aktivistku zadržali v sobotu na demonštrácii, ktorú zvolala organizácia Extinction Rebellion.

česko, policie

Polícia zasahovala v pražskej štvrti Řepy po nahlásení streľby

06.07.2024 17:57

K incidentu prišlo na ulici Skuteckého na západnom okraji Prahy.

Robert Fico, prvé vystúpenie po atentáte

Fico tvrdí, že podporuje okamžité prímerie na Ukrajine a začiatok rokovaní

06.07.2024 14:47

Mier sa podľa Fica nedá dosiahnuť žiadnymi ultimátami, ani kladením nerealistických podmienok.

Viktor Orbán

Orbán píše pre Newsweek o zlomovom momente: Zmyslom NATO je mier, nie nekonečná vojna

06.07.2024 12:47

Čím viac sa lídri NATO domnievajú, že konflikt je nevyhnutný, tým väčšia bude ich úloha pri jeho vyvolaní, píše Orbán pre Newsweek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 771
Celková čítanosť: 220382x
Priemerná čítanosť článkov: 286x

Autor blogu

Kategórie