Založ si blog

Duchovná samovražda

Všetko (nám) je Jedno.
Aj keď môžeme teoreticky chápať nezmyselnosť honby za materializmom (viď prvý článok), pokiaľ nemáme jasnú predstavu o duchovnej alternatíve, ostávajú nám v podstate len dve možnosti – materialistický život a…NIČ.
Túto doktrínu filozofie „nič-všetko“ prezentujú tzv. voidisti – odvodené od slova void, čo v angličtine znamená prázdnota. Táto filozofia nie je nijak nová a je na nej založený buddhizmus, ako jedna z neskorších védskych siekt. Indická filozofia túto chybnú doktrínu nazýva advaita – čo znamená nedvojná – majúca podstatu v jednote. Z konečného hľadiska teda voidisti tvrdia, že celá realita je vo svojej podstate ilúziou, nemá žiaden základ a všetko spočíva vo „všetkom“. Toto “všetko” nemá žiadnu podobu ani tvar a je teda nerozlíšiteľné od “nič”.
Cieľom je rozpustiť svoje telo aj dušu práve v tejto “jednote”. Tým sa človek podľa nich vyhne utrpeniu. Vychádzajú z toho, že hmotný život = utrpenie, a teda žiadne utrpenie = žiaden život = nič. To má byť podľa nich konečným životným cieľom. Duchovná samovražda akejkoľvek individuality, túžob a vzťahov.
Prečo o tom ale píšem? Z tohto nie príliš známeho pozadia totiž vychádza viac-menej všetko to pseudoduchovno a ezoterika, rôzne pseudospirituálne kurzy, semináre, meditácie, New age a pod. V spojení s postmodernou, ktorá prezentuje, že neexistuje žiadna objektívna PRAVDA, každý má tú svoju „pravdu“ a že všetky cesty sú rovnocenné, je zjavné, že to vyhovuje tým materialistom, ktorí sa radi hrajú na to, že materialistami nie sú, aby si tak mohli sami podporiť svoju filozofiu sebaklamu.
hovoril, že sa máš učiť na svojich chybách?? bol pokus o samovraždu chyba?
je ´chyba´ niečo čo spadá do kategórie zla, alebo dobra? ak by chyba spadala do kategórie dobra, aby som sa z nej poučil znamenalo, by to, že samovražda nie je ´prejavom voľby zla´?

Filodoxia

19.09.2024

A Filológia (Filo) is the physical manifistation of a creature’s ambitions, desires, and willpower. Beyond rare, it’s estimated by researchers that only one in 0.00047% of sentient lifeforms within the Astral Sea possess one. It’s unknown how those who attain Filo do so; only that those who do are often capable of changing the fates of millions throughout the Astral Sea. [...]

Slavoj Žižek, Hegel in a Wired Brain, 2020

17.09.2024

“The standard definition of sublimation is the elevation of an ordinary object to the dignity of a Thing. As Lacan aptly demonstrated apropos courtly love, an ordinary object (woman) is there elevated to the dignity of the Thing, she becomes an ‘inhuman partner,’ dangerous to get too close to, always out of reach, mixing horror and respect.”

Mental illness is nothing but violence.

16.09.2024

We are told that mental illness isn’t violent and that to suggest otherwise is to stigmatize those who suffer. I can’t imagine more offensive bullshit than this, especially since it often comes from the competent ill who have the luxury of framing the world’s perception of illness. Mental illness is nothing but violence. It perpetrates violence against your own mind. It hacks and burns and [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 943
Celková čítanosť: 247010x
Priemerná čítanosť článkov: 262x

Autor blogu

Kategórie