Založ si blog

Ako ezoterici zneosobnili Boha

Čo to znamená, že západné krajiny sú plné voidismu a impersonalismu? K vytvoreniu atmosféry vhodnej na rozvíjanie skutočného duchovného vedomia je nutné najprv odstrániť prekážky, ktoré sa môžu vyskytnúť. A jednou z najväčších prekážok je impersonalistická filozofia, ktorá sa snaží jemným spôsobom ignorovať a zapierať existenciu Boha. Tých, čo odopierajú Bohu osobné vlastnosti a hovoria, že Najvyšší je čosi neosobné, neurčité, nepostihnuteľné, nazývame impersonalistami a advaita filozofmi.
Impersonalisti tvrdia, že realita je neosobná, a že Boh neexistuje a nemá žiadne energie. Špekulujú o tom, že všetko je akási indiferentná jednota. Tá jednota, ktorú oni vidia, je ich vlastné ego. „Som to Ja.“ Takže inými slovami, ako som už vyššie spomínal, ich záver je: ja som Boh. K tomu chcú v podstate dospieť, a preto vzniká aj takáto „ezoterická“ pseudofilozofia. Predstavujú si, že úrovne vesmíru idú vyššie a vyššie a na konci zostáva len myšlienka. Čistá, nevtelená a s ničím nespojená myšlienka. Už nie je ten, kto by myslel, už je len myšlienka. Ak teda nejakým spôsobom dokážeme ísť vyššie a vyššie a docieliť tú čistú myšlienku, tak potom je to naša myšlienka. A keď sa s tým staneme zajedno, potom my sme Boh a všetko vo vesmíre sa otáča okolo nás. To je klasické impersonalistické poňatie špekulantov, ktoré nájdeme po celom svete (v Indii aj na Západe) a tento ich nezmyselný záver je tiež dôvodom, prečo sa im lacná ezoterika tak zapáčila.
Tí, ktorí nemajú radi špecifické odpovede v duchovnom živote, hovoria: „Prečo dávate Bohu meno? Prečo hovoríte, že zostáva na jednom mieste? Prečo hovoríte, že vyzerá tak alebo tak?“ Tvrdia: „Nie, Boh je všetko. Boh si ty a Boh som ja.“ To sú závery a tendencie v mysliach impersonalistov – ignorovať alebo dokonca vygumovať všetky detaily, všetky kvality a vlastnosti Boha, pretože ich nepoznajú, alebo nechcú poznať. Chcú nakresliť svoju vlastnú tvár a napísať svoje vlastné meno – áno, tu je Boh, JA!.
(Túto tému rozoberám v samostatnom neskoršom článku v tejto sérii – Boh)

Filodoxia

19.09.2024

A Filológia (Filo) is the physical manifistation of a creature’s ambitions, desires, and willpower. Beyond rare, it’s estimated by researchers that only one in 0.00047% of sentient lifeforms within the Astral Sea possess one. It’s unknown how those who attain Filo do so; only that those who do are often capable of changing the fates of millions throughout the Astral Sea. [...]

Slavoj Žižek, Hegel in a Wired Brain, 2020

17.09.2024

“The standard definition of sublimation is the elevation of an ordinary object to the dignity of a Thing. As Lacan aptly demonstrated apropos courtly love, an ordinary object (woman) is there elevated to the dignity of the Thing, she becomes an ‘inhuman partner,’ dangerous to get too close to, always out of reach, mixing horror and respect.”

Mental illness is nothing but violence.

16.09.2024

We are told that mental illness isn’t violent and that to suggest otherwise is to stigmatize those who suffer. I can’t imagine more offensive bullshit than this, especially since it often comes from the competent ill who have the luxury of framing the world’s perception of illness. Mental illness is nothing but violence. It perpetrates violence against your own mind. It hacks and burns and [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 943
Celková čítanosť: 247043x
Priemerná čítanosť článkov: 262x

Autor blogu

Kategórie