Založ si blog

Kafkove podobenstvá

Nemal by však podniknúť nekonečnú postupnosť reflexií, patriacich k tomuto podobenstvu tam, kde ho Kafka vysvetľuje? To sa deje prostredníctvom kňaza v Procese a to v takom podstatnom momente, akoby bol celý román len rozvíjaním podobenstva. Slovo „rozvíjať“ má dvojaký význam. Puk sa rozvíja do kvetu, no detská papierová loďka sa takisto rozvíja do plochého listu papiera. Tento druhý spôsob rozvíjania sa hodí k podobenstvu; je čitateľským pôžitkom vyriešiť ho a mať tak jeho význam rozvinutý pekne na dlani. No Kafkove podobenstvá sa rozvíjajú v tom prvom zmysle, tak ako sa puk rozvíja do kvetu. Preto ich pôsobenie pripomína poéziu. Neznamená to, že tieto prózy spadajú výhradne pod tradíciu západných prozaických foriem; majú skôr taký vzťah k náuke, ako má Haggada k Halache. Nie sú to podobenstvá, a predsa nechcú byť vnímané vo svojom bezprostrednom význame; ponúkajú sa ako citáty a možno ich rozpovedať pre potreby vysvetľovania. Máme však k dispozícii náuku, ktorú Kafkove podobenstvá interpretujú a ktorú gestá K. a Kafkových zvierat objasňujú? Táto náuka nejestvuje; môžeme len povedať, že tu a tam je naznačená. Kafka by možno povedal, že ide o pozostatky odkazujúce na náuku, no my by sme ich práve tak mohli považovať za predzvesti prichádzajúcej náuky. V každom prípade ide o otázku toho, ako sú život a práca v ľudskej spoločnosti organizované. Táto otázka zamestnávala Kafku stále viac, odkedy sa preň stala neriešiteľná. Ak Napoleon vo svojom slávnom rozhovore s Goethem v Erfurte nahradil politiku osudom, Kafka by mohol vo svojej variácii definovať organizáciu ako osud. Musel jej čeliť nielen v rozsiahlej úradnej hierarchii Procesu a Zámku, ale ešte hmatateľnejšie v náročných a nevypočítateľných konštrukčných plánoch, ktorých slávnou predlohou sa zaoberal v texte Pri stavbe čínskeho múru.

Filodoxia

19.09.2024

A Filológia (Filo) is the physical manifistation of a creature’s ambitions, desires, and willpower. Beyond rare, it’s estimated by researchers that only one in 0.00047% of sentient lifeforms within the Astral Sea possess one. It’s unknown how those who attain Filo do so; only that those who do are often capable of changing the fates of millions throughout the Astral Sea. [...]

Slavoj Žižek, Hegel in a Wired Brain, 2020

17.09.2024

“The standard definition of sublimation is the elevation of an ordinary object to the dignity of a Thing. As Lacan aptly demonstrated apropos courtly love, an ordinary object (woman) is there elevated to the dignity of the Thing, she becomes an ‘inhuman partner,’ dangerous to get too close to, always out of reach, mixing horror and respect.”

Mental illness is nothing but violence.

16.09.2024

We are told that mental illness isn’t violent and that to suggest otherwise is to stigmatize those who suffer. I can’t imagine more offensive bullshit than this, especially since it often comes from the competent ill who have the luxury of framing the world’s perception of illness. Mental illness is nothing but violence. It perpetrates violence against your own mind. It hacks and burns and [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 943
Celková čítanosť: 247034x
Priemerná čítanosť článkov: 262x

Autor blogu

Kategórie