Založ si blog

Válek

Raz som počul pekné prirovnanie (Boris Filan), že človek keď sa narodí je ako nepopísané CD, alebo iné médium a ľudia medzi ktorými vyrastá ho popíšu, počmárajú, počarbú. Miroslav Válek napísal:

Človek je projekt na roky.
Človek je výtvor kolektívny.
Nič neovplyvní
tento zákon prostý.
V tom sú zrátané
nočné bdenia, roky samoty
aj vlastný pohyb z nedokonalosti.

       Všetko je všetkým ovplyvnené. Ľudia sa vzájomne formujú a deformujú. Každý je svojim spôsobom zodpovedný za vlastnosti toho druhého, avšak prijať túto teóriu znamená priznať si vinu za nedokonalosť ostatných a nutnosť odpustiť im. Pretože len ak odpustím im, môžem odpustiť sebe (paradox?). Ja viem, znie to trochu, ako keby som tým chcel ospravedlniť nesprávne počínania a ich dôsledky. Niekto Ťa ovplyvní viac pozitívne iný viac negatívne. Tak napríklad čo vznikne z takého obyčajného malého školáka, na ktorého sa zamerajú všetci spolužiaci, a len preto že ho nevedia pochopiť (sú rôzne dôvody) neustále ho napádajú, zosmiešňujú, ponižujú? Keď to trvá dostatočne dlho, stane sa z neho človek neschopný pohybovať sa v spoločnosti, človek utiahnutý, zatrpknutý, hľadajúci ,,zmysel života“ tam kde ho nemôže nájsť. No skúste takému človeku povedať nech odpustí. Znenávidí seba samého a svet sa mu zhnusí. Proste smola jedinca a pre spoločnosť dobrá téma na diskusiu.

Sotvaže
sa začal stávať človekom,
sotvaže
presvedčiť sa chcel, čo dokáže,
zakázali mu súťaže
a oznámkovali ho,
ani okom nemihol.
Ľúto je mi ho.
Je tvárny ako polyetylén.
Dajte mu ešte možnosť zmien!
Je aký je. Snáď trocha naivný,
nesmej sa mu a nezívni,
ak vykladať ti bude svoje plány.
Nebuď odmeraný.
Sleduj jeho reč:
až príliš verí v ľudské možnosti!
Pohosti
ho a pošli preč.
Je ako každý: prototyp.
Ale má množstvo vlastných chýb.
Vy neveríte, že sa ich raz zbaví?
(Miroslav Válek – Komunistickej strane, ktorá ma učí stať sa človekom)

       ,,Požiadavky spoločnosti na človeka“=trúfalé namýšľanie si, že vieme čo je racionálne? Je to ako hlasovanie, väčšina Ťa odsúdi, usmerní a nakoniec Ťa vyrobí. Musíš sa len prispôsobiť. Iste, je to zákon prostý. Zavše vzíde aj človek s veľkým Č, uznávaný, otvorený, veselý, obľúbený. Lebo je ”lepší ako ostatní” – rozumie spoločnosti (väčšine) a vie, čo treba urobiť a nechodí za hranice sveta väčšiny. Nie je sám a preto sa cíti výborne, myslí si, že tak to má byť. Len či mu preto neuniká skutočné racio? Predstavme si viacero skutočností, z ktorých poznáme iba jednu a o iných ani netušíme, ale dotýkajú sa nás všetky rovnako. Pričom tá skutočnosť, ktorú vnímame zďaleka nestačí na objektívne závery. Hovorím o tom, že my ľudia máme tendenciu posudzovať a odsudzovať aj keď do veci nevidíme ani z polovice, lebo nevieme, že to môže  mať aj hlbšie základy s ktorými sa mení úsudok. ,,Keď vieš iba desať slov, ťažko nájdeš spoločnú reč s takým, ktorý ich vie tisíc“. Niekto vidí viac, niekto počuje viac a niekto viac cíti a niekto viac rozumie. Je to ako s hudbou. Ak počujem, tak počúvam. No darmo by som počúval, ak by som bol hluchý. ,,Nehraj hluchým, keď nepočujú!“ Mnohí totiž nevedia že sú hluchí, mysleli by že Ti šibe a vysmiali by Ťa.

The year is 3085

01.07.2024

The year is 3085 (European pagashistic estimate) Vrag was right all along… the collective power of pagan tree bark and two rocks ended civilisation as we know it.. Paganism is now the standard, but before you can enter the glory halls of Agartha you need to present your Thulandic white foreskin.

anger

30.06.2024

“Anger is a mask. It covers up your true feelings like fear, jealousy, frustration, or powerlessness. It’s a way of dealing with the situation when you haven’t processed the real feelings behind it.” This insightful statement reveals the complex nature of anger and its role as a protective mechanism that often conceals deeper, more vulnerable emotions. Understanding this dynamic is key to [...]

–Sōseki Natsume

30.06.2024

“Use your intellect to guide you, and you will end up putting people off. Rely on your emotions, and you will forever be pushed around. Force your will on others, and you will live in constant tension. There is no getting around it – people are hard to live with.”

Viktor Orbán, Volodymyr Zelenskyj, summit

Prinesie mier? Orbán je na ceste do Kyjeva

02.07.2024 05:19, aktualizované: 05:20

Čo môže Maďarsko, ako predsedajúca krajina Rady Európskej únie, urobiť pre to, aby sa skončila vojna? "Keď budete sledovať zajtrajšiu tlač, už uvidíte prvé kroky," povedal v pondelok Viktor Orbán.

výhľad z dronu, Horehronie

Výhľad z dronu na srdce Horehronia. Pozrite si prechod z jari do leta v priamom prenose

02.07.2024 05:00

Pekné zábery zachytil mReportér Jaro Karak.

pride, lgbti, homosexuáli, lezby

Páry rovnakého pohlavia už môžu uzatvárať registrované partnerstvá aj v Lotyšsku

01.07.2024 23:33

Prvý pár rovnakého pohlavia uzavrel takýto zväzok už krátko po polnoci.

Steve Bannon

Bývalý Trumpov poradca nastúpil na výkon trestu. Som na to hrdý, vyhlásil

01.07.2024 23:16

Vo väzení si má Bannon odsedieť štyri mesiace za to, že pred Kongresom odmietol vypovedať v súvislosti s vyšetrovaním útoku na Kapitol.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 218639x
Priemerná čítanosť článkov: 287x

Autor blogu

Kategórie