Založ si blog

 “Hriech“

 “Hriech“ – až si budeš niekedy skutočne pripadať ako chodiaca špina, hnoj, humus v porovnaní s niektorými ľuďmi, tak vedz, že vtedy je najvyšší čas spytovať si svedomie!

       Ako sa stávame hriešnikmi? Uvažujme predbežne hypoteticky a nezáväzne: Povedzme, že základom každého hriechu je “lenivosť”. Tá nás tlačí životom a núti nás napredovať, poznávať a vzdelávať sa. Na čo je ale dobré pre nás zdokonaľovať sa, keď žiť sa dá stále tak ako aj predtým? No predsa preto, aby sme si život uľahčili, lebo mnohokrát je riadne ťažký. Musím však podotknúť, že si ho uľahčujeme už celé tisícročia a stále je rovnako ťažký. Kedy budeme spokojní, kedy budeme mať dosť? Adam a Eva v raji takéto starosti nemali, až kým … Toto je ale dosť citlivá téma. Nesprávne vyjadrenie k nej môže byť príčinou ďalších hriechov! Možno by sme dobre urobili, keby sme zostali verní životnému štýlu Adama a Evy.

       Lenže, je zrejme nevyhnutné, aby sme konali tak ako konáme (dúfam, že túto vetu si nevezme k srdcu nejaký vrah), lebo iba vtedy môžeme spoznať rozdiel medzi hriechom a čistotou.

       To čo robíme pre seba zomrie s nami, ale to čo robíme pre druhých a svet zostane večné.

       Skúsme sa ponoriť hlbšie do veci, na jej prapočiatok, keď čistota ducha bola daná nevedomosťou a ne-zvedavosťou. O tom istom hovorí aj jedna scénka z filmu Záhrada, kde sa jeden manžel vyjadrí o svojej žene: „Aká to bola kedysi prostota a čistota ducha a ja somár sprostý som ju naučil čítať.“ A to je práve to. Ak spoznáš trochu, už vieš že je toho ešte viac. Ak chceš vedieť “prečo“, tak choď a hľadaj ďalej. Až sa do toho úplne zamotáš. To predsa ale nemôže byť hriech chcieť vedieť viac? Podstatou hriechu sú neúplné vedomosti, sú preň prostriedkom – a prostota sa mení na sprostotu. Sú vôbec možné úplné vedomosti?

       Uľahčovanie života – vynaliezavosť, alebo nazvime to pokrok sú samozrejme v poriadku, pokiaľ to však nie je na úkor druhého, alebo nebodaj druhých. A toto si ustrážiť, nepodľahnúť pokušeniu, je si myslím celkom problém. Ak vzíde nová generácia z rodičov, ktorí už mali v živote zaužívané trhať jablká pokušenia, tak sa už len môže hrať na zodpovedných a myslieť si že princípu hriechu rozumie

The year is 3085

01.07.2024

The year is 3085 (European pagashistic estimate) Vrag was right all along… the collective power of pagan tree bark and two rocks ended civilisation as we know it.. Paganism is now the standard, but before you can enter the glory halls of Agartha you need to present your Thulandic white foreskin.

anger

30.06.2024

“Anger is a mask. It covers up your true feelings like fear, jealousy, frustration, or powerlessness. It’s a way of dealing with the situation when you haven’t processed the real feelings behind it.” This insightful statement reveals the complex nature of anger and its role as a protective mechanism that often conceals deeper, more vulnerable emotions. Understanding this dynamic is key to [...]

–Sōseki Natsume

30.06.2024

“Use your intellect to guide you, and you will end up putting people off. Rely on your emotions, and you will forever be pushed around. Force your will on others, and you will live in constant tension. There is no getting around it – people are hard to live with.”

Pediatria / Dieťa / Prehliadka /

Deti budú musieť za lekárom cestovať desiatky kilometrov. Štát zlyhal v nábore pediatrov

02.07.2024 06:00

Štátu došli riešenia a vzhľadom na nedostatok pediatrov musela vláda pristúpiť k zatvoreniu viacerých pohotovostí pre deti.

Viktor Orbán, Volodymyr Zelenskyj, summit

Prinesie mier? Orbán je na ceste do Kyjeva

02.07.2024 05:20

Čo môže Maďarsko, ako predsedajúca krajina Rady Európskej únie, urobiť pre to, aby sa skončila vojna? "Keď budete sledovať zajtrajšiu tlač, už uvidíte prvé kroky," povedal v pondelok Viktor Orbán.

výhľad z dronu, Horehronie

Výhľad z dronu na srdce Horehronia. Pozrite si prechod z jari do leta v priamom prenose

02.07.2024 05:00

Pekné zábery zachytil mReportér Jaro Karak.

pride, lgbti, homosexuáli, lezby

Páry rovnakého pohlavia už môžu uzatvárať registrované partnerstvá aj v Lotyšsku

01.07.2024 23:33

Prvý pár rovnakého pohlavia uzavrel takýto zväzok už krátko po polnoci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 218675x
Priemerná čítanosť článkov: 287x

Autor blogu

Kategórie