Založ si blog

Gény

Altruizmus sa taktiež môže vyvíjať, keď si organizmy vymieňajú láskavosti. Jeden pomáha druhému čistením, kŕmením, ochraňovaním alebo tým, že ho podporuje a naoplátku dostane pomoc, keď sa potreby obrátia. Tento jav sa nazýva recipročný altruizmus a môže sa vyvinúť, keď sa obe strany spoznajú, opakovane interagujú, a keď môžu iným poskytnúť veľký úžitok za malú cenu pre ne samé, pamätajúc na ponúknuté alebo odmietnuté láskavosti, pričom sú pudené na oplátku urobiť to isté. Recipročný altruizmus sa môže vyvinúť, pretože tí, ktorí spolupracujú, sa majú lepšie než pustovníci a mizantropi. Užívajú si zisky z obchodovania s prebytkami, navzájom si vyťahujú kliešte zvlasov, navzájom sa zachraňujú pred utopením alebo hladovaním a opatrujú deti toho druhého. Reciprokátori (tí, ktorí si robia protislužby – pozn. prekl.) sa môžu mať aj z dlhodobého hľadiska lepšie než podvodníci, ktorí prijímajú láskavosti bez ich opätovania, pretože rozpoznajú podvodníkov a budú sa im vyhýbať alebo ich potrestajú.

Požiadavky recipročného altruizmu môžu vysvetliť, prečo sa vyvinuli sociálne a moralizujúce emócie. Sympatia a dôvera pobáda ľudí poskytnúť prvú láskavosť. Vďačnosť a lojalita ich pobáda splatiť láskavosť. Vina a hanba ich odrádza od ublíženia iným alebo od neoplácania láskavosti. Hnev a pohŕdanie ich vyzýva, aby sa vyvarovali podvodníkov alebo ich potrestali. A medzi ľuďmi nemusí byť každá tendencia jednotlivca oplácať alebo podviesť overená z prvej ruky, ale môže byť prerozprávaná v jazyku. To vedie k záujmu o reputáciu iných, prenášanú klebetami a verejným uznaním alebo odsúdením a k starosti o vlastnú reputáciu. Takto sa môžu vytvoriť partnerstvá, priateľstvá, spojenectvá a komunity stmelené všetkými týmito emóciami a starosťami.

Mnohí ľudia začnú byť v tomto bode nervózni, ale nepohodlie nie je z tragédií, ktoré objasnil Trivers. Skôr pochádza z dvoch mylných predstáv, z ktorých s každou sme sa stretli predtým. Po prvé, všetky tie reči o génoch, ktoré ovplyvňujú správanie, neznamenajú, že sme kukučkové hodiny alebo mechanický klavír, ktorý bezmyšlienkovite vykonáva príkazy DNA. Gény, o ktoré ide, sú tie, ktoré nás vybavujú neuronálnymi systémami zodpovednými za svedomie, uvažovanie a vôľu, a keď hovoríme o výbere týchto génov, hovoríme o rozličných spôsoboch, ako sa tieto schopnosti mohli vyvinúť. Chyba pochádza z koncepcií nepopísanej tabule a ducha v stroji: ak niekto vychádza z predpokladu, že naše vyššie mentálne schopnosti sú vryté spoločnosťou alebo sú neoddeliteľnou súčasťou duše, a ak potom biológovia spomenú genetický vplyv, prvé alternatívy, ktoré prídu na myseľ, sú bábkové povrázky alebo trolejové dráhy. Ale ak vyššie schopnosti, vrátane učenia sa, usudzovania a voľby, sú produktmi nenáhodnej organizácie mozgu, musia existovať gény, čo pomáhajú organizovaniu a to vyvoláva otázku, ako sa asi tieto gény vyselektovali v priebehu ľudskej evolúcie.

Druhým mylným názorom je predstava, že reč o nákladoch a úžitku znamená, že ľudia sú machiavelistickí cynici, chladne prepočítavajúci genetické výhody priatelenia sa a sobášenia. Zožierať sa kvôli tejto predstave alebo ju odsúdiť, pretože je škaredá, znamená pliesť si bezprostrednú kauzalitu s najvyššou. Ľudia sa nestarajú o svoje gény; starajú sa o šťastie, lásku, moc, rešpekt a iné vášne. Prepočty týkajúce sa nákladov a úžitku sú metaforickým spôsobom opisu selekcie alternatívnych génov v priebehu tisícročí, nie doslovným opisom toho, čo sa odohráva v ľudskom mozgu v reálnom čase. Nič nebráni tomu, aby sa aj na základe amorálneho procesu prírodného výberu vyvinul mozog so skutočne šľachetnými emóciami. Hovorí sa, že tí, ktorí vedia oceniť zákony a párky, by nemali vidieť, ako sa robia. To isté platí aj o ľudských emóciách.

­

 Václav Jan

03.07.2024

Sonnenmensch Autor: Václav Jan Co to bylo za lidi? Heidegger, Pound, Céline, George, Hamsun, Wagner, Spengler? Nejskvělejší německý filosof, největší americký básník, nejoriginálnější francouzský romanopisec, nejslavnější norský spisovatel? Skladatelé, vizionáři, renesanční osobnosti. A všechno fašisti nebo protofašisti! Co třeba tenhleten prokletý [...]

Nephren Qayin Knowledge

02.07.2024

Knowledge is the tool for growth, self development and self transformation. However knowledge alone will not work without application. It won’t matter whether an entity or your higher self shows you any gnosis, without application, the gnosis itself is useless. Both go hand in hand. Having knowledge alone is similar to a librarian: you know or have an idea about something but don’t [...]

male and female

02.07.2024

All advantages women face are a direct result of male actions and misogyny. Strangers trust women more because men pose the majority of kidnappers, are more prone to random and brutal acts of violence, and are more likely to rob and rape. Men are also more likely to inflict harm on others, so it’s no wonder people tend to trust women more. People trust women more around kids because the vast [...]

biden, trump

Niektorí guvernéri za Demokratov sa stretli s Bidenom. Veria, že zvláda úrad prezidenta

04.07.2024 06:18

Niekoľko amerických guvernérov za Demokratickú stranu, ktorí sa v stredu večer osobne stretli s prezidentom Joom Bidenom, vyjadrilo dôveru v jeho schopnosť zastávať najvyšší úrad v krajine a podporilo jeho kandidatúru do novembrových volieb.

Sunak, Starmer

Expert: Voľby? Labouristi vyhrajú, Farage narazil na Putina a Briti si myslia, že všetko je hrozné

04.07.2024 06:00

Dnešné voľby v Británii ukončia 14-ročné obdobie vlády konzervatívcov. Riadenie krajiny prevezmú labouristi. Vyplýva to zo všetkých prieskumov verejnej mienky.

Marek Zelman, psychiater

Prečo sa kopia útoky na zdravotníkov? Psychiater z detenčného ústavu Hronovce má recept, ako ich redukovať

04.07.2024 06:00

Správy o útokoch na zdravotníkov sa v médiách objavujú čoraz častejšie. Psychiater Marek Zelman upozorňuje, že problém by nemusel byť taký vypuklý, keby to nemocnice riešili dôkladnejšie.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Budeme mať podporu USA či zostaneme osamotení? Zelenskyj sa pýta Trumpa ako chce ukončiť vojnu

04.07.2024 05:55, aktualizované: 06:41

Ukrajina je odkázaná na pomoc sveta, uviedol Zelenskyj. "Chceme vedieť, či v novembri budeme mať silnú podporu USA, alebo zostaneme osamotení"-

Štatistiky blogu

Počet článkov: 766
Celková čítanosť: 219257x
Priemerná čítanosť článkov: 286x

Autor blogu

Kategórie