Založ si blog

Determinizmus

Determinizmus je doktrína univerzálneho zákonného prepojenia a vzájomnej závislosti všetkých javov. Vo filozofii sú deterministické koncepty popísané pomocou kategórií príčiny a následku, nevyhnutnosti a náhody, možnosti a reality. Myšlienky determinizmu sa objavujú už v antickej filozofii (Demokritos). Determinizmus získava ďalší rozvoj a opodstatnenie v prírodovede a filozofii modernej doby (Bacon, Descartes, Newton, Laplace, Spinoza).

Pojem Laplaciánsky determinizmus a jeho obmedzenia pre stavbu moderného obrazu sveta.

Klasická filozofia a veda predstavili všetky procesy vyskytujúce sa vo svete ako reverzibilné v čase, predvídateľné na neobmedzené časové obdobia. Túto myšlienku determinizmu najjasnejšie sformuloval známy francúzsky fyzik a matematik Pierre Laplace v prácach „Skúsenosti z filozofie teórie pravdepodobnosti“ a „Analytická teória pravdepodobnosti“ a nazýva sa Laplaceov determinizmus. Hodnota súradníc a impulzov všetkých častíc vo vesmíre v danom časovom okamihu z jeho pohľadu úplne unikátne určuje jeho stav v ktoromkoľvek minulom alebo budúcom okamihu. Neexistuje náhoda ako objektívny jav. Len obmedzenosť našich kognitívnych schopností nás núti považovať jednotlivé udalosti za náhodné.

Determinizmus sa odráža v koncepte dynamických zákonov, ktoré vyjadrujú striktne jednoznačnú podmienenosť zmien v niektorých prvkoch inými, v ktorých daný stav systému jednoznačne určuje jeho nasledujúci stav, a popisuje ich úplne presne vo forme spojenia celkom určité fyzikálne veličiny.

V mechanistickom deterministickom koncepte sa predpokladalo, že pre správanie každej častice, každého prvku existuje iba jedna nevyhnutne realizovateľná možnosť. Takto chápaný determinizmus vedie k fatalizmu, nadobúda mystický charakter a v skutočnosti sa spája s vierou v božské predurčenie.

Štatistické zákonitosti vyjadrujú takéto súvislosti, keď daný stav systému určuje všetky jeho nasledujúce stavy nie jednoznačne, ale iba s určitou pravdepodobnosťou, čo je objektívne meradlo možnosti realizácie trendov zmien stanovených v minulosti.

Možnosti a limity pravdepodobnostného obrazu sveta.

2. 2 Hedonizmus

30.09.2024

Hedonizmus je etický smer, ktorý považuje slasť najvyšší etický princíp. Ľudskú prax interpretuje výlučne ako empirické kauzálne pôsobenie. Prax je motivovaná príjemnosťou alebo nepríjemnosťou. Ľudské konanie je výlučne motivované snahou získať slasť a vyhnúť sa utrpeniu. Slasť považuje za najvyššie dobro a cieľ života. Slovo hedonizmus pochádza [...]

všetko na tom stojí a padá

30.09.2024

lačné oči by jedli zázraky invertované zbalili ženy saky paky citadelu vyľudnili blázna spoločnosť nepustila k telu hrala na city skrz prsty ho videla tam kde hlbočina zela pod kožu sa votrela pijavica lavica obžalovaných haluzila sila drmolila dva na tri krev se prolila mladá všetko na tom stojí a padá

ako nikdy. .. ..

30.09.2024

tam kde ryby berú červy tvoju mŕtvolu žerú ako nikdy urob si pokdy láska ide za hrob humanity ona ťa vidí skrz prsty strhne civilizačné pozlátko dieťa námesačné jeho lačné oči vychladnú nebiruje ženu proradnú

Voľby v Rakúsku, Herbert Kickl, FPÖ

Krajná pravica zvíťazila, a predsa prehrala. Bude v Rakúsku vládnuť koalícia porazených?

30.09.2024 19:35

So šíriteľom konšpiračných teórií nemožno vládnuť, odkázal víťaznej FPÖ dosluhujúci kancelár a šéf ÖVP Karl Nehammer.

americkí vojaci

USA vysielajú na Blízky východ tisíce ďalších vojakov

30.09.2024 18:31, aktualizované: 18:44

Podľa ministerstva obrany budú posilnené najmä vzdušné sily.

Andrzej Duda

Poľského prezidenta čaká súd kvôli vulgárnej urážke miliónov Poliakov

30.09.2024 18:29

Film, ktorý sa venuje dramatickým osudom migrantov na poľsko-bieloruskej hranici, vlani po jeho premiére v Poľsku ostro odsúdila vtedajšia národnokonzervatívna vláda.

Andrej Danko

Danko: SNS vládu nerozbije, zodpovednosť za nestabilitu koalície preberajú jednotlivci z Hlasu

30.09.2024 18:19

Danko tvrdí, že napätie v koalícii sa snažil upokojiť aj tým, že sa usiluje vyjsť v ústrety ministrovi práce v témach minimálnej mzdy a dôchodkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 966
Celková čítanosť: 251360x
Priemerná čítanosť článkov: 260x

Autor blogu

Kategórie