Založ si blog

Boétie

Každá tyrania tak spočíva na všeobecnom súhlase a na tejto situácii nič nemení ani existencia volieb bez ohľadu na spôsob, akým sú organizované. Ak si prisvojuje podľa Boétieho jedinec alebo skupina ľudí (väčšina či menšina) práva rozhodovať o živote a majetku druhých, previňuje sa proti univerzálnemu právu každého človeka rozhodovať o svojom osude – t.j. o svojom živote a o nakladaniu so svojím majetkom. Celkom očividne sa z Boétieho nestal ulitaristický „liberál“, ktorý svoj osud odovzdá do hlasovacej lotérie, podpretej demokratickou legitimitou.
Jeho úvaha o tom, že sprvu sa ľudia podrobujú z prinútenia a za použitia sily, ale tí, ktorí prídu po nich, sa podrobujú bez ľútosti a vykonávajú ochotne to, čo ich predkovia vykonávať museli, je pre súčasný štát symptomatická. Jeho moc bez ustania rastie a privlastňuje si stále viac a viac majetku svojich občanov. Ľudia sa tak rodia do sveta plného krádeží posvätených zákonom a kriminálne aktivity prijímajú ako samozrejmosť a prirodzený stav vecí.

Kafka by mohol vo svojej variácii definovať organizáciu ako osud.

04.05.2024

Čo je zvláštne, tieto reflexie sú nekonečné aj vtedy, keď vychádzajú z niektorých Kafkových filozofických príbehov. Vezmime si napríklad podobenstvo „Pred zákonom“. Čitateľ, ktorý naň natrafí vo Vidieckom lekárovi, môže zostať zarazený z temnoty, ktorá sa v nej objavuje. Nemal by však podniknúť nekonečnú postupnosť reflexií, patriacich k tomuto [...]

Life Hack

15.04.2024

Life Hack you should be smart enough to learn & emulate ; 1. Stay silent. Not everything needs to be said. „Silence is better than unnecessary drama.“ 2. If you find someone smarter than you, work with them, don’t compete. Competition is a weakness. 3. The family you create is more important than the family you come from. 4. Your current job doesn’t care about you. [...]

gramatológia

14.04.2024

Derrida považuje svoju gramatológiu za „nástroj kritiky (západnej) metafyziky, pretože táto (gramatológia) siaha až k samým koreňom fonetického písma (phonetic writing), t. j. písma, ktoré (graficky) reprodukuje hlásky slova a tým sa stáva nielen koextenzívnou s metafyzickým myslením, ale priamo jeho primordiálnym predpokla- dom. Derrida je presvedčený, že ‚fonetické [...]

gašpar, migaľ

Gašpar stopol na výbore diskusiu o zrušení NAKA. Podľa neho sa nemôže zaoberať každou zmenou v polícii

07.05.2024 14:13, aktualizované: 14:19

Opozičná poslankyňa Bihariová argumentovala, že znefunkčnenie NAKA by mohlo napríklad ohroziť čerpanie financií z plánu obnovy.

Zelenskyj

Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

07.05.2024 14:03, aktualizované: 14:28

Okrem Zelenského vraj agenti plánovali zabiť aj riaditeľa SBU Vasyla Maljuka a šéfa vojenskej rozviedky (HUR) Kyryla Budanova.

Azerbajdžan SR Baku premiér Fico návšteva

Europoslankyňa skritizovala návštevu Fica v Azerbajdžane: Hľadá dohody s diktatúrami

07.05.2024 14:00

Lexmann tvrdí, že Fico na jednej strane hovorí o mieri a na strane druhej predáva zbrane, ktoré vyháňajú arménskych kresťanov zo svojej vlasti.

Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Pellegrini vypočítal, že minul na kampaň menej ako Korčok, podľa TIS obaja minuli viac, ako priznali

07.05.2024 11:31

V prípade Pellegriniho Transparency odhaduje, že prekročil limit až o 250-tisíc eur, Korčok o 80-tisíc eur viac, ako umožňuje zákon.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 582
Celková čítanosť: 201807x
Priemerná čítanosť článkov: 347x

Autor blogu

Kategórie