Založ si blog

– Susan Blackmore, Living Without Free Will, 2013

„Proponents of many popular compatibilist arguments often agree in rejecting contra-causal or magical free will.

Yet they seem to be trying, at all costs, to rescue some snippet of freedom from the obvious fact that everything that happens in this universe is either caused by something that went before or is a truly random event.

Neither of these alternatives provides any room for what most people would call free will.

Of course human beings make choices. I am not denying this. Nor am I denying that we can be more or less constrained in the choices available to us, nor that we can be held responsible for some choices and not others.

But we should not confuse the decision making powers of a living creature with freedom of the will. This, it seems to me, has caused a lot of confusion.

For example, Dennett’s (2003) book Freedom Evolves is a wonderful description of how humans and other animals have evolved the ability to make ever more complex choices in ever more complex environments.

But these choices are not free in the sense that most people want them to be free. They are the result of the evolved complexity of the perceptual and motor systems that Dennett so ably describes. A more apt title would therefore be Choice Evolves.“

 

 v rozume demiurga

15.05.2024

Novopytagoreizmus je smer antickej filozofie počnúc 1. storočím, ktorý obnovil a pod vplyvom orientálneho náboženstva modifikoval pytagoreizmus, ktorý spájal s prvkami rôznych gréckych filozofém. Jeho špekulácie sa nesú v teozofickom a teurgickom duchu. Novopytagoreizmus pripisoval hodnotu mystike čísel. Novopytagoreizmus do seba pojal okrem prvkov pytagoreizmu aj [...]

René Guénon „humanizmus“+zápisky rok staré v tento deň.

15.05.2024

Zmena;filoz. prejav pohybu hmoty Zmena môže byť habituálna. Keď život nie je ničím iným ako zmenou a ako zmenou vedomia napríklad je tá zmena, v pohybe. Je v pohybe, lebo tak sa skrze tento pohyb táto zmena ´vedomím´, v poslednom základe opakuje. Má preto zato, že ´zmena je život´, lebo nakoniec ´život´ nie je nič iné ako ´prejavom pohybu hmoty´.. hovoríš o prejave [...]

Wotan

13.05.2024

Kto sme teda my, zvyšky prastarých národov, potomkovia veľkých dobyvateľov, a čo sa stalo, že doktrínu nahradilo moralizovanie, militantnosť nahradil chorobný pacifizmus a nadčloveka zráža k zemi egalitarizmus? Či nie sme potomkovia Wotana, praotca všetkých bojovníkov, ktorý na bojovom poli udeľuje život alebo smrť? Nie je to práve Wotanova vôľa, aby sme vykročili znova [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 600
Celková čítanosť: 203703x
Priemerná čítanosť článkov: 340x

Autor blogu

Kategórie