Založ si blog

Cesta najmenšieho odporu;

Ak neopustíte svoju zónu pohodlia, je isté, že nedosiahnete nič mimoriadne. Dosiahnete to, čo má 80% ľudí. Priemerný plat, priemerný úspech, priemerné pohodlie, priemernú budúcnosť. Po päťdesiatke asi aj narastajúce existenčné problémy, pretože v práci vás nahradia schopnejší, mladší a lacnejší pracovníci. Je to to, čo ste chceli mať? Ak áno, nemusíte nič meniť.

Pritom tento postoj je práve v dnešnej dobe smutný. Netreba už investovať toľko námahy ako kedysi. Na počítači sa dnes dá z obývačky robiť neuveriteľné množstvo práce, realizovať koníčky, nápady. Písať, kresliť, tvoriť, účtovať, točiť filmy, tvoriť weby, hrať sa, rysovať, projektovať, plánovať, riadiť, telefonovať, učiť sa, učiť iných, tvoriť pracovné skupiny. Čo chcete, to sa dnes dá.

Ako to, že väčšina ľudí sa napriek tomu cíti neúspešná? Odpoveď dvoma slovami je krátka, ale dosť presná:

Ľudia neuvažujú

Nechce sa im. Je to nepohodlné. Pohodlnejšie je v práci si odrobiť svoje a večer zapnúť televízor. Výsledky vidíme nielen na druhých, ale často aj sami na sebe. Aj keď vieme, čo je správne, nekonáme vždy podľa toho. Je pohodlné neriadiť sa rozumom. Povolíme si pohodlie, sladkosti, cigaretky, alkohol. Zvykáme si, že sme takí. Opakovaním sa činnosti fixujú, posilňujú. Či už sú to činnosti prospešné, alebo škodlivé – opakovanie z nich spraví zvyk.

 

Čo proti tomu? Skúste si na nejaké vopred určené obdobie vnútiť iný životný štýl. Choďte do nepohodlia. Pravidelne cvičte, dajte si pozor na vhodnú stravu, spite 8 hodín denne. Spočiatku to bude ťažké. To sa práve lokomotíva pokúša rozbehnúť vlak. Nepoľavujte. Po pár týždňoch zistíte, že činky v posilňovni už nie sú také ťažké. Svaly už nebolia. Aj zdravšia strava má zaujímavú chuť. Začnete cítiť novú silu a chuť do života. Vlak sa už pomaly hýbe. Ten pohyb už tu je – tvoria sa nové zvyky. Zvyk novej stravy, zvyk cvičiť. Pohyb sám sa stáva silou. O to ľahšie nadobúdate stále vyššiu rýchlosť. Tá sila, ktorá vám pritom pomáha sa volá hybnosť. Nový životný štýl vás posilňuje. Priaznivé výsledky vás začínajú motivovať. Nové činnosti sa vám stávajú návykom. O to ľahšie sa vám robia.

Hybnosť je fyzikálna veličina, ktorá charakterizuje pohybový účinok hmotnosti. Závisí na hmotnosti telesa a jeho rýchlosti. Keby ste vynaložili energiu na hodenie gule vo vesmíre, kde nie je odpor vzduchu a gravitácia, guľa by začala letieť – mala by hybnosť. Na zemi na guľu pôsobia rôzne sily, takže ak ju hodíte, poletí len krátko.

Aj ľudská činnosť funguje podobne. Úvodná porcia energie, ktorú musíte vložiť do toho, aby sa veci vôbec „pohli“ bude veľká. Bude mimo vašu zónu pohodlia. No keď už veci začnú fungovať, dosiahnete niečo podobné, ako hybnosť. Už stačí oveľa menej energie, aby ste udržali daný stav. Nová činnosť sa vďaka tomu začne dostávať do vašej zóny pohodlia.

Na nás i na výsledky práce pôsobia rôzne sily, ktoré hybnosť brzdia. Preto ak niečo dosiahnete, musíte do toho aj naďalej investovať nejakú energiu. Inak by ste skôr či neskôr začali strácať tempo. Takže nie je možné viezť sa pasívne. Prikladajte do kotla, nadobudnite rýchlosť. Na penzii sa vám to môže hodiť. Potom vám môže dobre padnúť viezť sa a odpočívať.

 

No chcieť odpočinok hneď na začiatku nie je možné, nepohnete sa bez vynaloženia námahy. Ak chcete získať to, čo ešte nemáte, zvyčajne to znamená, že budete musieť spraviť niečo, čo ste doteraz ešte nerobili. Je ľudské, že sa nám nechce nič meniť, ak veci aspoň trocha fungujú. Žiaľ, v prírode a ani v živote nie je nič nemenné. Čokoľvek sa vám podarí dosiahnuť, je len dočasné. Ak nevynaložíte energiu, prídete o to.
Ľudovo sa tomu hovorí „zaspať na vavrínoch“. Okolnosti sa menia a my sa im nepretržite musíme prispôsobovať. Prispôsobte sa, inak zaniknete. Najúspešnejšie živočíšne druhy i úspešní ľudia sa dokážu prispôsobiť.

Vlak sa už pomaly hýbe. Ten pohyb už tu je – tvoria sa nové zvyky. Zvyk novej stravy, zvyk cvičiť. Pohyb sám sa stáva silou. O to ľahšie nadobúdate stále vyššiu rýchlosť. Tá sila, ktorá vám pritom pomáha sa volá hybnosť. Nový životný štýl vás posilňuje.

Hybnosť je fyzikálna veličina, ktorá charakterizuje pohybový účinok hmotnosti. Závisí na hmotnosti telesa a jeho rýchlosti. Keby ste vynaložili energiu na hodenie gule vo vesmíre, kde nie je odpor vzduchu a gravitácia, guľa by začala letieť – mala by hybnosť. Na zemi na guľu pôsobia rôzne sily, takže ak ju hodíte, poletí len krátko.

 v rozume demiurga

15.05.2024

Novopytagoreizmus je smer antickej filozofie počnúc 1. storočím, ktorý obnovil a pod vplyvom orientálneho náboženstva modifikoval pytagoreizmus, ktorý spájal s prvkami rôznych gréckych filozofém. Jeho špekulácie sa nesú v teozofickom a teurgickom duchu. Novopytagoreizmus pripisoval hodnotu mystike čísel. Novopytagoreizmus do seba pojal okrem prvkov pytagoreizmu aj [...]

René Guénon „humanizmus“+zápisky rok staré v tento deň.

15.05.2024

Zmena;filoz. prejav pohybu hmoty Zmena môže byť habituálna. Keď život nie je ničím iným ako zmenou a ako zmenou vedomia napríklad je tá zmena, v pohybe. Je v pohybe, lebo tak sa skrze tento pohyb táto zmena ´vedomím´, v poslednom základe opakuje. Má preto zato, že ´zmena je život´, lebo nakoniec ´život´ nie je nič iné ako ´prejavom pohybu hmoty´.. hovoríš o prejave [...]

Wotan

13.05.2024

Kto sme teda my, zvyšky prastarých národov, potomkovia veľkých dobyvateľov, a čo sa stalo, že doktrínu nahradilo moralizovanie, militantnosť nahradil chorobný pacifizmus a nadčloveka zráža k zemi egalitarizmus? Či nie sme potomkovia Wotana, praotca všetkých bojovníkov, ktorý na bojovom poli udeľuje život alebo smrť? Nie je to práve Wotanova vôľa, aby sme vykročili znova [...]

pellegrini

Fica od smrti delili centimetre. Čakajú ho najťažšie hodiny a dni, povedal po návšteve premiéra v nemocnici Pellegrini

16.05.2024 15:56, aktualizované: 16:08

Nakrátko spolu podľa Pellegriniho slov komunikovali.

Francúzsko, Kaledónia

V Novej Kaledónii pokračovali už tretiu noc nepokoje: štyria mŕtvi, stovky zranených

16.05.2024 15:16

Nepokoje v tomto francúzskom zámorskom území vypukli pre ústavnú reformu volebného systému, ktorá dáva právo voliť v provinčných voľbách tisícom francúzskych občanov.

česko, polícia, streľba

Tínedžer sa v Česku vyhrážal, že vystrieľa školu. Vysvetlil, že išlo o žart

16.05.2024 14:41

Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie.

Geert Wilders

Nová holandská koalícia chce 'najprísnejšiu' azylovú politiku v histórii krajiny

16.05.2024 14:22

Strany uviedli, že „čo najskôr“ predložia Európskej komisii žiadosť o výnimku z európskej azylovej politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 600
Celková čítanosť: 203514x
Priemerná čítanosť článkov: 339x

Autor blogu

Kategórie