Založ si blog

zápisky z mŕtveho času

„Bolo to medzi Sencom a Sládkovičovom. Akási žena, tridsiatnička, vyšla z krovia, postavila sa chrbtom ku mne a cez hlavu si pretiahla starý kabát. Rana nárazníkom ju odhodila mimo trate. Kompletne dolámanú.

Bývalý rušňovodič si spomína aj na muža, ktorý mu prebiehal cez trať. Bol pomalší než vlak. Odtrhlo mu hlavu a telo mal také doriadené, že ho takmer nebolo možné identifikovať. „Vtedy som prvýkrát pocítil mŕtvolný pach,“ hovorí.

. Zabúda na to, ako jeho zdevastované telo, často bez rúk, nôh a hlavy, uvidia príbuzní, priatelia alebo cestujúci vrátane detí. Nemyslí na to, aké výčitky má neskôr rušňovodič, koľko ľudí sa musí starať o zbytočnú záchranu či odstránenie ostatkov….

U niekoho je to zasa výsledok dlhodobého chorobného procesu,“ hovorí. Pri spôsobe, ako odísť z tohto sveta, rozhoduje podľa psychiatra motív samovrahovho konania. Najdrastickejším spôsobom je skok pod vlak. Ten volia ľudia, ktorí sú naozaj rozhodnutí zabiť sa.

 

Kafka by mohol vo svojej variácii definovať organizáciu ako osud.

04.05.2024

Čo je zvláštne, tieto reflexie sú nekonečné aj vtedy, keď vychádzajú z niektorých Kafkových filozofických príbehov. Vezmime si napríklad podobenstvo „Pred zákonom“. Čitateľ, ktorý naň natrafí vo Vidieckom lekárovi, môže zostať zarazený z temnoty, ktorá sa v nej objavuje. Nemal by však podniknúť nekonečnú postupnosť reflexií, patriacich k tomuto [...]

Life Hack

15.04.2024

Life Hack you should be smart enough to learn & emulate ; 1. Stay silent. Not everything needs to be said. „Silence is better than unnecessary drama.“ 2. If you find someone smarter than you, work with them, don’t compete. Competition is a weakness. 3. The family you create is more important than the family you come from. 4. Your current job doesn’t care about you. [...]

gramatológia

14.04.2024

Derrida považuje svoju gramatológiu za „nástroj kritiky (západnej) metafyziky, pretože táto (gramatológia) siaha až k samým koreňom fonetického písma (phonetic writing), t. j. písma, ktoré (graficky) reprodukuje hlásky slova a tým sa stáva nielen koextenzívnou s metafyzickým myslením, ale priamo jeho primordiálnym predpokla- dom. Derrida je presvedčený, že ‚fonetické [...]

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 582
Celková čítanosť: 201552x
Priemerná čítanosť článkov: 346x

Autor blogu

Kategórie